Kelebekler Vadisi Nerede?

Kelebekler vadisi nerede? Özellikle yaz dönemlerinin vazgeçilmez rotalarından birisi olan Kelebekler Vadisi , Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunmaktadır. Merkeze yakın olması ve deniz turizminin de yapılabilmesi adına çok daha popüler durumda olan Kelebekler Vadisi, aynı zamanda endemik çeşitliliği ile Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olarak gösterilmektedir.

Kelebekler Vadisi Nasıl Oluşmuştur?

Tarihi süreçte her zaman yerleşim yeri olarak kullanılan Kelebekler Vadisi, Antik dönemlerden Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar çok geniş bir tarihi süreçte tarihe tanıklık ettiği gibi farklı kültürlere de ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemlerde yapılan faaliyetlerde en çok ön plana çıkan yamaçlarda oluşturulan teraslar ile bahçecilik kültürünün geliştirilmesidir. Yaratılan endemik çeşitlilik ile birlikte iklimin de elverişli olması, kelebek türleri için bu bölgenin ideal olmasını sağlamış ve Türkiye’de yaşam süren pek çok farklı ve özel tür, Kelebekler Vadisi’ni yaşam alanı olarak seçmiştir.

Kelebekler Vadisi İsmi Nereden Geliyor?

Kelebekler Vadisi ismi yakın tarihte verilen bir isimdir. 1970’li yıllarda bölgede kelebeklerin çok fazla olması, Kelebekler Vadisi isminin ortaya atılmasını sağlarken, 1987 yılında H. Deniz Bayramoğlu tarafından Kelebekler Vadisi adındaki işletme ile birlikte bölge ismini almıştır. Bölgenin korunması adına oluşturulan gruplar ile birlikte bölge Kelebekler Vadisi olarak adlandırılmaya ve tanınmıştır.
Kelebekler Vadisi Ücretli Mi?
Kelebekler Vadisi, özel bir işletme tarafından desteklendiğinden dolayı ücretlidir. Günübirlik ziyaretlerde, vadide dolaşmak mümkün olsa da konaklamak isteyenlerin ödeme yapması gerekmektedir. Dolaşmak için 17.00’a kadar izin verilmektedir. Ardından son tekne ile birlikte Ölüdeniz’e dönülmesi gerekir. Ortalama 100 TL gibi bir kişi başı ücreti bulunan işletmede, mevcut ücretin dışında herhangi bir masraf yapılmasına gerek yoktur.
Fethiye Kelebekler Vadisi Kaç KM?
Kelebekler Vadisi’ne gitmek isteyenler için ideal rota, Fethiye Ölüdeniz rotasıdır. Fethiye ile Kelebekler Vadisi arasındaki mesafe 55 kilometredir. Karayolu ile sağlanan ulaşımlarda karayolu ile Ölüdeniz ’e kadar erişilebilir. Ölüdeniz’den Kelebekler Vadisi’ne ise bölgede hizmet veren tekneler ile geçiş yapılmaktadır.
Kelebekler Vadisine Ne Zaman Gidilmeli?
Kelebekler Vadisi’nde mevcut işletme, bölgenin korunmasında yetkili olduğu gibi vadi, yılın her günü ziyarete açık değildir. Bu nedenle de 1 Mart ile 1 Kasım tarihleri arasında konaklama yapmak ve ziyaret etmek mümkündür. Bu tarihler dışında konaklamaya izin verilmez. Elektrik ve su hizmetleri de işletme tarafından sağlandığından dolayı sınırsız değildir ve kısıtlı bir şekilde kullanılmaktadır. Bölgede konaklamak isteyenler genellikle bungalov olarak adlandırılan evlerde konaklamaktadır. Çadır tercihi yapanlar için uygun çadır alanları da bulunmaktadır. Bölgede yapılan tüm faaliyetler mevcut işletme tarafından sunulmaktadır. Bu doğrultuda da ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması adına tüm imkanlar sunulmaktadır. Üstelik sadece turistik bir ziyaret için değil, kişilerin bölgede yaptığı ziyaretlerde katılım sağlayabileceği pek çok farklı etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde ise çeşitli sanatsal faaliyetler, doğa yürüyüşleri ve kamplar düzenlenmektedir.

Yazar Hakkında

Canan Şahin

Founder

Bir dijital pazarlama ajansında SEO Team Lead olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda blog yazısı yazmayı ve bunları meraklı okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Tüm yazıları göster