Atmosferin Katmanları Nelerdir?
Atmosferin katmanları nelerdir? Her ne kadar biz onları göremesek de, dünyayı çepeçevre sararak birbirinden farklı görevler üstlenen gaz katmanları vardır. Bu gaz katmanlarının hepsine ise atmosfer denmektedir. Atmosfer toplamda 5 ana katmandan ve 2 tane de ara (geçiş) katmandan meydana gelir.
- Troposfer: Dünyadan uzaya doğru çıkıldığından ilk katman olarak yer alan troposfer, atmosferde yer alan su buharının sadece 4’te 3’ünü taşımakla kalmaz, aynı zamanda tüm meteorolojik olayların da gerçekleştiği bölümdür.
- Strotosfer: Yatay hava hareketlerinin gerçekleştiği bu bölüm -55 derece sıcaklıklara ulaşmakla beraber aynı zamanda hemen üzerinde oldukça sık duyulan ve güneş ışınlarını çeken ara katman ozon tabakasını bulundurur.
- Mezosfer: Dünyaya yaklaşan pek çok küçük göktaşının parçalanarak dünyaya ulaşmasını engelleyen tabaka olmakla beraber zararlı ışınların da büyük oranda tutulmasını sağlamaktadır.
- Termosfer: Özellikle iyon yapısını çok iyi bir şekilde barındıran termosfer tabakasında yüklü bir elektron alışverişi gerçekleşmektedir. Harika görüntüleri meydana getiren kutup ışıkları da güneşin sıcaklığıyla yüksek sıcaklıklara ulaşan bu katmanda yer almaktadır.
- Ekzosfer: Gaz taneciklerinin seyrek sıralanımıyla oluşan ve atmosferin son tabakasını oluşturan ekzosfer katmanının nerede sonlandığı bilinmemektedir. Başlangıç noktasıyla beraber artık boşluğa geçiş yapılmaktadır.
İyonosfer ve Magnetosfer geçiş katmanlarıdır. Atmosfer katmanları ile birlikte atmosferin kalınlığı yaklaşık ne kadardır? sorusu da akılları kurcalayabilir.
Atmosferin Kalınlığı Yaklaşık Ne Kadardır?
Dünya atmosferi içinde barındırdığı oksijen, argon, azot, su buharı ve diğer bileşenleriyle beraber hava denilen yapıyı oluşturmaktadır. Atmosfer bütün yapısıyla beraber yaklaşık olarak 560-640 kilometreye yakın bir kalınlığa sahiptir. Bu katmanlardan troposferin ekvatorda 12, kutuplarda 9 km kalınlığa; stratosferin 50 km kalınlığa, mezosferin 80 km kalınlığa ve termosferin de 300 km kalınlığa ulaştığı düşünülmektedir.
Atmosfer Nerede Daha Kalındır?
Dünya kutuplardan basık ve ekvatordan şişik bir yapıya sahip olan geoit şeklindedir. Bu durumsa atmosfer kalınlığında ufak değişikliklere yol açmaktadır. Dünyanın çevresine sarılı olan ilk atmosfer tabakası olan troposfer bu basıklıktan dolayı ekvator bölgesinde daha fazla birikmektedir. Troposfer kutuplarda 9-10 km, ekvator bölgesinde ise 12 km’ye ulaşabilmektedir. Bu yüzden atmosferin ekvatorda daha kalın olduğu söylenebilmektedir.
Yerden Kaç Km Sonra Uzay Başlar?
Uzayın tam olarak başladığı noktanın söylenebilmesi çok da kolay değildir. Bunun sebebi atmosferin en dış tabakası olan ekzosfer katmanında bulunan gaz taneciklerinin oldukça seyrek sıralınımıyla düşük bir yoğunluk oluşturmasıdır. Yerçekiminin artık minimum seviyeler indiği bu bölgede uzaya bir geçiş sağlanır ancak başlangıç noktası belli değildir. Ancak uzayın başlangıcı için belirli bir mesafe belirtmek isteyen Uluslar arası Havacılık Federasyonu uzayın başlangıcı için yerden 100 km sonrasını uzay olarak kabul etmektedir.
Atmosferin katmanları yazımızı beğendiyseniz ve daha fazlasını merak ediyorsanız, yorumlarda belirtebilirsiniz!
Atmosfer katmanları ile ilgili vermiş olduğunuz şekil ile bu katmanları kalınlıklarına dair yaptığınız açıklamalar tutarsız.