Baruch (Benedict de) Spinoza Kimdir?
Aydınlanma döneminin erken dönem düşünürlerinden olarak görülüyordu. Evren ve kişiler hakkında modern görüşlerini öne sürmekten çekinmiyordu ve bu onun için bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirecekti.
Ahit’e yönelik yapmış olduğu eleştiriler, onun ailesi ve Yahudi cemaati tarafından aforoz edilmesine neden olmuştur. Spinoza, yaşadığı yüzyılın felsefesinde rasyonalistlerin bayrağını elinde tutanlardandı. Özellikle Dekart’ın fikirlerinin Spinoza üzerinde etkili olduğunu söylemek, yanlış olmayacaktır.
1656 yılında fikirleri yüzünden “korkunç eylemler” ve “iğrenç sapkınlıklar” ile suçlanıyordu. Tek yaptığı ise felsefeyle ilişkili düşüncelerini ortaya koymaktı. Spinoza’ya göre ruh ölümsüz değildir. Tanrı fikrini reddetmesiyle de bilinmektedir. Dinle ilişkisi de rasyonalist ve dini reddeden düşünceleriyle birlikte kesildi. Hatta bu dönemde Katolik Kilisesi tarafından kitapları yasaklılar listesine alınmıştı. Aynı çağda yaşayan birçok kişi tarafından ise ateist olarak itham edilmiştir. İlginç olan ise eserlerinin hiçbirinde Tanrının varlığını reddetmeyişidir. Pek çok filozof gibi belki de o da bir yanlış anlaşılmanın kurbanı olmuştur. Ateist ve din düşmanı olarak görülmesine karşın eserlerinin temel kaynağı olarak Tanrı sevgisi öne sürülmüştür. Her şeyden öte, Spinoza bilgeliğiyle öne çıkmaktaydı. Ethica ise en büyük eserlerindendir.
Spinoza Felsefesi Nedir?
Aslında biraz pratik felsefeden de bahsetmek gerekecektir. Çünkü Tanrı Ne İşe Yarar? Sorusunu burada ortaya çıkmaktadır. İşin özüne indiğinizde ise Spinoza ‘nın varlık problemine yöneldiğini görebiliriz. Spinoza’nın ereksel olmayan tek bir doğa görüşü bulunuyordu. Bununla birlikte insandaki üç temel yanılsamayı ortaya koymasını sağlamıştır: bilinç, özgürlük ve tanrıbilimsel yanılsama.