Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi , sağlık için en çok tercih edilen gıda ürünlerinden bir tanesidir. Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz bu sirke, temizlik için de sıklıkla tercih edilir. Kilo vermeyi hızlandırma gibi iddialar da elma sirkesinin bilinen faydaları arasında yer almaktadır. Ayrıca enfeksiyonlarla savaşma, sivilce ve yine birçok şey konusunda faydalı olduğu bilinmektedir. Kaliteli bir elma sirkesinde antioksidanların da olduğunu görebilirsiniz.

Boğaz ağrısını iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmekle birlikte, evlerin geleneksel malzemesi haline gelen bu sirke çeşidi gıdaların saklanması ve bozulmaması konusunda da etkilidir.

elma sirkesi

En Kolay Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

En kolay elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar olacaktır:

-6 Yemek Kaşığı Bal
-2 Kg Kırmızı Elma (Tercihen Büyük Boy ve Organik)
-4.5 Litre İçme Suyu

Yapacağınız bu sirke 3 büyük kavanoz büyüklüğünde olacaktır. 1 aylık süre içerisinde sirke kullanıma hazır hale gelecektir.

Sirkeyi yaparken elmaların kabuklarını soymadan kullanmanız daha iyi olacaktır. Tercihen organik ve ilaçsız elmalar kullanmanız önerilir. Sirke kalitesinin iyi olabilmesi için zedelenmemiş ve sulu elmaları tercih etmelisiniz. Doğru sıcaklıkta mayalanma ile uzun süre bekleteceğiniz elma sirkesi, keskin ve etkili olacaktır. Elma dilimlerinin kavanozun yarısını doldurması gerekmektedir.

Elma Sirkesi Yapımı İçin Adımlar:

1.Yıkadığınız elmaları doğramanız gerekmektedir. Küçük küçük doğramanız ve elmaların içeriğinde yer alan çekirdekleri çıkarmanız gerekmektedir.
2.Kavanozların yarısına kadar koyduğunuz elmaların üzerine 4,5 litrelik suyu ekleyin.
3.Her kavanoza 2 yemek kaşığı düşecek şekilde balı ilave edin. Daha sonra tahta kaşık yardımı ile kavanozun hepsini karıştırın.
4.Kavanozun üzerini hava alan bir şeyle kapatmanız gerekecektir. Bunun için bir bez iş görecektir. Bir lastik yardımı ile sıkıştırabilirsiniz. İp de sizin için bir alternatif olabilir.
5.Hazırlamış olduğunuz bu sirkeyi, güneş görmeyen bir ortamda 1,5 ay süreyle bekletmelisiniz. İlk zamanlarda hazırladığınız bu karışımı her gün karıştırmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisinde yer alan küçük elma parçaları dibe çökene kadar bu işlemi düzenli olarak sürdürebilirsiniz.
6.Zaman içerisinde elmaların çürümeye başladığını ve yüzeye çıktığını görebilirsiniz. Bu, sirkenizin yavaş yavaş olmaya başladığının işaretidir. O keskin koku da kendisini gösterecektir.  Elma posalarını fermente olan sirkenizden atabilirsiniz.
7.Sirkeyi süzdükten sonra içerisine tekrar bal ve tuzu ekleyin ve karıştırın. Ağzını kapattıktan sonra serin bir yerde muhafaza edin. Sirkenizin üzerinde sirke anası (şeffaf bir yuvarlak oluşmaktadır) oluştuğunda, sirkeniz artık olmuş demektir. Sirke anasını çıkarırken metal değdirmemeniz gerekmektedir.

Sirke anası da çıkarıldıktan sonra sirkenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Evde sirke nasıl yapılır bizzat deneyimleyerek sevdiklerinizle bu tarifi paylaşabilirsiniz.

karışık meyvelerden sirke olur mu

Karışık Meyvelerden Sirke Olur Mu?

Karışık meyvelerden de sirke yapmak mümkün. Elma, armut, alıç, ayva ve üzüm ve tabii mayalanma için nohut – buğday gibi karışımlarla karışık sirke yapabilirsiniz. Bu sirkeyi yapmak içinse 1,5 aydan daha uzun bir süre gerekmektedir. 3 aylık bir süre ideal olacaktır.

Sirkeye Şeker Katılır Mı?

Bal ve meyve gibi şeker içeren şeyleri kullanabileceğiniz gibi şekerin kendisini de sirkeye katabilirsiniz. Ancak şeker kaynaklı şeyler, daha iyi olacaktır.

Sirke Olduktan Sonra Nasıl Saklanır?

Sirkeniz olduktan sonra serin ve güneşten uzak bir yerde saklamanız gerekmektedir. Böylece sirkenizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Hazır Sirke Bozulur Mu?
Hazır sirkelerin içeriğinde bulunan koruyucular buna izin vermeyecektir. Ancak evde kendi yapmış olduğunuz sirkeleri serin ve güneş görmeyen bir yerde sakladığınızda, sirkenizin oldukça uzun ömürlü olacağını görebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Canan Şahin

Founder

Bir dijital pazarlama ajansında SEO Team Lead olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda blog yazısı yazmayı ve bunları meraklı okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Tüm yazıları göster