Minimalizm Nedir?

Minimalizm nedir ? İçerisine mimariyi, sanat anlayışını, müziği, yaşam tutumlarını ve çeşitli yaklaşımları barındıran minimalizm özüne inildiğinde bir felsefedir. Minimalizm felsefesi basitliği ve sadeliği öğütlemekle birlikte bu kavramların gerçek mutluluğa ve huzura ulaştıracağına inanılan bir görüştür. Yaklaşık 1960’larda ortaya çıkan ve şuan günümüz dünyasında da pek çok kimse tarafından benimsenmiş minimalizm her zaman azı yüceltir. Bu kapsamda bakıldığında herhangi bir ihtiyaç doğurmayan nesne ya da şeyler olduğu konumdan elenmelidir. Bunun yerine karmaşıklıktan kurtulmuş bir basitlik kişiyi ağırlamalıdır. Bu yüzden de özellikle görsel sanatlarda kullanılan minimalist akımlar basit ama çarpıcı yapılarıyla beğenileri toplayabilmektedir.

Minimalizm Nasıl Ortaya Çıktı?

Minimalizm nedir sorusundan sonra akıllara minimalizm nasıl ortaya çıktı sorusu gelecektir. 1960 yıllarında ilk çıkış noktasını görsel sanatlar ve müzik alanında yapan minimalizm o dönemde soyut dışavurumculuğa bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Kişilerin nesnelere ve eşyalara yüklediği anlamlar ve görevler bütünü yerine, nesnenin sadece birer nesne olduğuna dikkat çekmek isteyen minimalist anlayış zamanla kapsam alanını ve boyutlarını da genişletmiştir. Günümüzde sadece bir sanat akımı değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesi olarak da adlandırılan minimalist düzen özellikle tüketim çılgınlığına karşıt bir tutum sergilemektedir. Gereksiz kalabalık yerine sadeliğin insanı mutlu edeceğine, yumuşak tonların huzur uyandıracağına ve böylece insanın asli ihtiyacı olan ruhuna ve iç görüsüne yer açılacağına inanılmaktadır.

Minimalizm Temsilcileri Kimler?

Carl Andre, Barnett Newman, Sol Lewis, Robert Morris, Donald Judd, Frank Stella, Dan Flavin ve Yves Klein özellikle görsel sanatlar alanında Minimalizm denildiğinde ilk akla kişilerden bazılarıdır. Bu sanatçılar renk cümbüşlerinden uzak duruyor, eşdeğer çizgiler ve ölçülerden faydalanıyor, sadeliği sanatının merkezine alıyor ve minimum içerikle kişide maksimum hissiyat uyandırmayı amaçlıyor. Minimalizm felsefesiyle oluşturulan pek çok sanat unsuru ise aslında amacına uygun bir performansı yerine getirerek büyük beğeniler toplamayı başarıyor. Çoğu zaman sadece birkaç nesneden ya da birkaç boyadan oluşan sanat değerleri kişiyi basitliğiyle şaşırtabiliyor.

Minimalizm temsilcilerine Türk merceğinden bakıldığında ise karşımıza Sadi Çalık ve İlhan Koman gibi heykel öncüleri, resim alanında ise Mürteza Fidan ve Tülin Onat gibi isimler çıkıyor.

Minimalist Mimari Ne Demek?
Minimalist mimari, minimalizm sanat anlayışını mimari bir yaklaşıma çeviren kavramdır. Bu mimari örneklerinde genelde bir ya da birkaç farklı renk ve tonajları kullanılır, çarpıcı geometrik formlardan yararlanılır, gereksiz ve fazla eşya kullanımından kaçınarak kullanılan eşyalardan maksimum verim sağlanır, basit ve temel unsurların bir ahenk içinde kişiye sunulmasına yardımcı olunur. İnsan yaşamında önemli bir yere sahip olan iç mekanlarda kullanılan bu tasarımlara temel çizgi ve renk tonlarıyla hayat verilirken dağınıklığından önüne bir set çekilmiş olur. Özellikle modern mimari alanında da kendine sıkça yer bulmayı başaran minimalist mimari örnekleri temelinde iç mekanlarda karmaşıklığı azaltmayı amaçlar.

Minimalizm Nedir? yazımızı beğendiyseniz ve benzer yazılar görmek istiyor iseniz yorum yazmayı unutmayın!