Kapatmak için ESC 'a basın

Psikoloji

15 Yazı
0
5
Begüm Ateş
5 Dakika

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) Nedir? Obsesif kompülsif bozukluk, kişinin takıntılı düşünceler ve bunları durdurmak için gerçekleştirilen tekrarlayıcı, zorlayıcı davranışlarla karşı karşıya kaldığı bir mental sağlık durumudur. Obsesyonlar, genellikle kişi için anlamsız ve kontrol edilmesi zor olan düşünceler veya imgelerdir. Kompülsiyonlar ise bu obsesif düşünceleri hafifletmeye…

0
4
İlknur Kuru
4 Dakika

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Okuma ve yazmayı öğrenerek başlayan kitap okuma yolculuğu kişinin hayatına sayısız fayda katan ve bu yüzden asla bitmemesi gereken bir yolculuktur. Öyle ki daha ilkokul yıllarından itibaren kitap okumanın oldukça faydalı olduğu dile getirilir. Ancak kitap okumanın faydalarına dikkatle baktığınızda karşınıza…

0
3
Canan Şahin
3 Dakika

Stockholm Sendromu Nedir? Stockholm sendromu nedir ? Stockholm sendromu, günümüzün popülaritesi en yüksek psikolojik tepkilerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Filmlerde, dizilerde ve kitaplarda sıklıkla işlenen bu sendrom, oldukça ilgi çekiyor. Stockholm sendromu meşhur Britannica’a sözlüğe göre; “Bir tutsağın kendisini tutsak edenlerle olduğu kadar onların gündemleri…

0
2
İlknur Kuru
2 Dakika

Asperger Sendromu Nedir? Otizm Spektrum Bozukluklarının bir dalı olan Asperger sendromu , diğer otizm hastalıklarında olduğu gibi sosyal etkileşimde görülen zorluklar ve çeşitli gelişim gecikmeleriyle tanınmaktadır. Ancak Asperger sendromunu diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik, bebeklik ya da erken çocukluk döneminde ortaya çıkarak düzenli…

0
5
Canan Şahin
5 Dakika

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları Nelerdir? Kişisel gelişim , kişinin kendini gerçekleştirme sürecidir. Kendi için sürekli bir şeyler yapan ve gelişimini iyileştirici yönde eylemler gerçekleştiren insanlar, kendilerine yaptıkları yatırımın karşılığını alabilirler. Hayatımıza daha kolay odaklanabilir ve genellikle olumlu değişiklikler yaşarız. Kişisel gelişim, güçlü yönlerinizi geliştirmeye…

0
4
Canan Şahin
4 Dakika

Altı Şapka Düşünme Tekniği Nedir? Hepimizin aynı fikirde olması iyi bir şey değildir. Yaratıcılığı ortaya çıkaran fikir ayrılıklarıdır. (Aldous Huxley) Altı şapka düşünme tekniği nedir? Karar vermek bazen sancılı bir süreç haline geliyor olabilir. Yaratıcı fikirlerin eşiğinden, yeni bir şey bulmanın yer aldığı alana geçmek…

0
6
Canan Şahin
6 Dakika

Öğrenilmiş Çaresizlik Kuramı Nedir? Öğrenilmiş çaresizlik nedir? Bir şeyi öğrenmek için nasıl tekrar tekrar uyguluyor ve üzerinden geçiyor isek öğrenilmiş çaresizlik de benzer bir mantık ile ediniliyor. Stresli durumların tekrar tekrar yaşanmasından sonra, öğrenilmiş çaresizliğin ortaya çıktığını görebiliyoruz. Kişiler, artık durumu kontrol edemeyeceklerine inanırlar ve…

0
3
Canan Şahin
3 Dakika

Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir? Gündelik hayatta, hepimizin ihtiyaçları ve istekleri değişiklik gösteriyor. Güvenli ve huzurlu bir gün geçirmek, öğünleri eksiksiz yemek veya ihtiyaç duyulan öğünü tamamlamak, sosyal bir gün geçirmek veya başka bir ihtiyaç söz konusu olabilir. Farkında olmadan gerçekleştirilen birçok eylem, aslında bizim eksikliklerini…