Samanyolu Galaksisi Ne Tür Bir Galaksidir?

Samanyolu Galaksisi ne tür bir galaksidir? Gündüz yüzümüzü güneşe döndüğümüzde ve geceleri gökyüzüne doğru baktığımızda, karşımıza çıkan o sonsuz manzara bizi her zaman büyülemiştir. Bugün tüm gizemin hala çözüldüğünü söyleyemesek de bu gizemin minik parçalarını çözmeye başladık. Gezegenlerin keşfi de bunlardan bir tanesiydi. Antik dönemlerden bu yana, gezegenlerin varlığından haberdardık. Bilinen bu 8 gezegenden bazıları: Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn idi. Teleskop icat edildiğinde ise evreni anlama yolunda büyük bir eşiği aşmış bulunduk. Dünya’nın tam olarak konumunu ve evrende nerede olduğunu anlamamıza yardımcı olacak bilgiler de peşi sıra geldi…

Güneş sistemi, kozmik adresimizin ikinci satırı oluyordu. Güneş, sıradan bir yıldız gibi gözükse de güneş sisteminin 5 milyar önceki oluşumundan kalmış 1 trilyon donmuş kuyruklu yıldız üzerinde hala etkisini sürdürmektedir. Bu gruba, Oort Bulutu denmektedir. Bu kuyruklu yıldız bulutunun ise güneş sistemini çevrelediği biliniyor.

Evren, karanlık bir boşluk gibi gözüküyor. Ancak sanıldığı gibi sonsuz bir boşluğa sahip değil. Sadece insan gözüyle görülemeyecek kadar gizemli. Kızılötesi ışınlar yardımıyla, bilim insanları ise bu gizemin perdesini kaldırmaya çalışıyor.

Samanyolu galaksisi (The Milky Way Galaxy) ise kozmik adresimizin bir sonraki satırı oluyor. Merkeze oldukça uzağız.  (30 bin ışık yılı kadar) Galakside, dışarı doğru uzanan kol, bizim yaşadığımız yeri gösteriyor.

samanyolu galaksisinde neredeyiz

Samanyolu Galaksisi Nerede?

Evrende yer alan milyarlarca galaksiden biri olan Samanyolu Galaksisi, Büyük ve Küçük Macellan bulutlarına 160 bin ışık yılı uzaklıktadır ve bu bulutlar, Samanyolu Galaksisi ‘nin uydularıdır. Samanyolu gibi bir başka gökada olan Andromeda Galaksisi (Gökadası) ise, bize yaklaşık olarak 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

Samanyolu Galaksisi Hareket Ediyor Mu?

Yapılan araştırmalara göre; Samanyolu Galaksisi, sürekli olarak hareket halindedir. Araştırmaların sonuçlarında ilginç bir bilginin ortaya çıktığını görüyoruz. Samanyolu Gökadası, 2,26 milyon hızla bir noktaya doğru çekiliyor. Çekildiği bu nokta ise Büyük Çekici olarak adlandırılıyor. Bulunduğumuz konumdan 250 milyon ışık yolu uzakta olan bu bölge, henüz görülemiyor.

Samanyolu Galaksisinde Kaç Gezegen Var?

Sonsuz evrenler dizesinde yer alan Samanyolu Galaksisi’nde 100 milyar gezegen olduğu tahmin ediliyor. Ancak kesin bir veriden bahsedilemiyor. Bu rakam minimum veriyi bizlere veriyor.

Samanyolu Galaksisi Kaç Yaşında?

Güneş sistemimizin içerisinde yer aldığı Samanyolu Galaksimiz, 1,351E10 yıllık bir geçmişe sahip. E harfi yanlış değil. 🙂 Büyük bir hesaplamanın parçası…

Samanyolu Galaksisi Sarmal Mıdır?

Samanyolu Galaksisi’nin tam bir görüntüsüne ulaşılamasa da galaksimizin, çubuklu bir sarmal gökada olduğuna dair ipuçları bulunuyor. Gökyüzünde uzanan süt rengindeki (-ki The Milky Way ismini almasında etkilidir.) şerit bunun ilkidir. Temelde düz bir şerit gibi gözükse de farklı teleskoplar ve perspektifler ile çekilen Samanyolu , yıldızların yoğunluğu ile de şeklini ele veriyor. Bilim insanları, eliptik bir galaksi de yaşıyor olsa idik bunun tek bir şerit değil, gökyüzüne yayılan bir gökada olduğunu görebilirdi. Genç ve parlak yıldızlar da haritalandırıldıklarında sarmal kollar için en büyük ipucu ortaya çıkıyor.

Galaksinin 4 kolunun olduğunun keşfi ile sarmal doğa hakkında daha fazla bilgi edinildi. Diğer galaksilerde bulunan bilgiler ile birlikte Samanyolu Gökadası ‘nın sarmal yapıda olduğu düşünülüyor.

Samanyolu Galaksisi Nasıl Görünür?

Samanyolu Galaksisi , bir çubuklu sarmal galaksidir. Logaritmik spiral şeklindeki uzayan iki ana kol ve yardımcı diğer kollar, galaksinin şeklinin oluşmasını sağlar.

samanyolu galaksisi nasıl görünür

Kaynaklar

1.https://tr.wikipedia.org/wiki/Samanyolu

2. https://imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/galaxies1.html

3. https://imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/milkyway1.html

Yazar Hakkında

Canan Şahin

Founder

Bir dijital pazarlama ajansında SEO Team Lead olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda blog yazısı yazmayı ve bunları meraklı okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Tüm yazıları göster