Vize Nasıl Alınır?
Vize başvurusu yapmak istediğinizde, o ülkenin şartlarını iyi biliyor olmanız beklenir. Schengen gibi vize alımlarında biyometrik veri kaydınızın yapılması gerekmektedir. Konsolosluklara yapacağınız başvurularda, gideceğiniz tarihten 1 ay önce yapmanız gerekmektedir. Çalışma izni ve öğrenim amaçlı başvurularda süreç 2-3 aya kadar uzayabilir.
Dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise vize başvurunuzu yaptığınız zaman, pasaportunuzun en az 1 yıl süre ile geçerlilik süresi bulunmasıdır. Bu konuda özen göstermeniz sizin yararınıza olacaktır. Vize şartının aranmadığı ülkeler için dahi, ilgili ülkenin pasaport geçerlilik süresi ile alakalı şartlarını öğrenmeniz gerekir. Yıpranmış bir pasaport kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Pasaportunuz yok ise pasaport nasıl alınır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vize başvurunuzun reddedilmesi söz konusu olabilir. Başvurunuzu reddeden ülkenin açıklama yapma gibi yükümlülükleri bulunmamaktadır. Bazı ülkeler yazılı veya sözlü olarak açıklama yapabilir. Vize başvurunuzu yaparken gitmek istediğiniz ülkenin temsilciliklerinden detaylı bilgi almalısınız.
Schengen Bölgeleri:
Bu ülkeler Schengen vizesi ülkeleridir: Almanya, Avusturya, Macaristan, Malta, Portekiz, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Lüksemburg, Slovakya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Slovenya, Yunanistan ‘dır.
Schengen Üye Ülkeleri:
Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İspanya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya.
Schengen vizesi bulunan kişiler, bir yerden bu vizeyi aldıklarında diğer ülkelere de bu vize ile girebilmektedir. İlk defa alınan Schengen vizesinde bir şart bulunur. Bu şart, eğer vizenizi ilk defa Almanya’dan aldı iseniz önce Almanya’ya giriş yapmalısınız. İlk aldığınız ülkeye seyahat yapmadan diğerlerine seyahat gerçekleştiremiyorsunuz.
-Vize alabilmek için seyahat gerçekleştirmek istediğiniz ülkenin Büyükelçiliğininin Konsolosluğundan vize alabilirsiniz. Başkonsolos, Konsolos veya bazı ülkeler için Fahri Başkonsoloslar vize verebilir.
-Sizden istenecek olan belgeler, ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
-Başvuruyu şahsen yapmanız gerekmektedir. Mülakat esnasında doğru yanıtlar vermeye özen göstermelisiniz.
-Başvuru yaparken tüm belgelerin doğru ve eksiksiz olmasına dikkat etmelisiniz.
-Belki de en önemli maddelerden bir tanesi de seyahatinizi gerçekleştirmek için ekonomik yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlamaktır. Bunun için bankada bulunan paranız veya çalıştığınız iş yeri yardımcı olabilir.
-Mülakatta olumlu bir izlenim yaratmak, başvurunuzun kabul edilme olasılığını arttıracaktır.
-Mülakatta esas olan şey gitmek istediğiniz ülkenin koşullarını karşılayıp karşılamadığınızdır.
Daha detaylı bilgi edinmek için Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluk İşlemleri sayfasını https://www.konsolosluk.gov.tr/VisaInfo/Index bu adresi ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.